Tekstil Sektöründe İşsizlik artıyor
TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, Türkiye'nin tekstil ve hazırgiyim sektöründeki performansını değerlendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu.
Hazırgiyim İhracatında Zorlu Bir Yıl
Ankara, 14 Kasım 2023 - TOBB Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, Türkiye'nin bu yıl hazırgiyim ihracatını geçen yıla göre 2 milyar dolarlık bir düşüşle kapatmasını beklediğini belirtti. Fayat, bu durumun temel nedenlerini değerlendirdi ve sektörün karşılaştığı zorlukları ele aldı.
Ana Pazarda Talep Daralması ve İstihdam Kaybı
Fayat, ana pazarda ciddi bir talep daralması yaşandığını vurgulayarak, "Dünya hazırgiyimde yüzde 15 daralırken, biz yüzde 25 daraldık. Çünkü biz çok pahalıyız" dedi. Bu durumun Türkiye'nin hazırgiyim ihracatında 2 milyar dolarlık kayba yol açtığını ifade eden Fayat, her 1 milyar dolarlık kaybın 35 bin istihdam kaybına denk geldiğine dikkat çekti. Bu bağlamda, yıl sonunda 200 binin üzerinde istihdam kaybı yaşanmasından endişe duyduğunu belirtti.
Kur ve Sektörün Geleceği
Kur hassasiyetinin tekstil ve hazırgiyim gibi emek yoğun sektörlerde belirleyici olduğuna vurgu yapan Fayat, sektördeki oyuncuların çevre ülkelere yatırım yapmaya başladığını açıkladı. Bangladeş, Vietnam, Pakistan ve Mısır'ın talep açısından öne çıkan ülkeler olduğunu belirten Fayat, sektördeki ciddi kan kaybına dikkat çekti. Ayrıca, asgari ücretin artışı, enflasyon ve kur artışının sektörü olumsuz etkilediğini ifade ederek, "Kurun durduğu yer yanlış. Üstelik de bir süre daha baskılanacağını göz önüne alırsak, sıkıntının bir süre daha devam edeceğini söyleyebiliriz" dedi.
2024 ve Sonrası: Beklentiler ve Çözüm Arayışları
Sorunların 2024 yılının ilk yarısında da devam edeceğini söyleyen Fayat, sektördeki toparlanmanın ancak 2024'ün ikinci yarısında başlayacağını, tam toparlanmanın ise 2025 yılını bulacağını ifade etti. Sektörün sermaye yetersizliği sorununa da değinen Fayat, ek vergilerin de ayrı bir sorun olarak karşılarına çıktığını sözlerine ekledi.