Tel Aviv Borsası'nda Şüpheli İşlemler İddiası

TAKİP ET

ABD'deki New York ve Columbia Üniversitelerinden gelen bir araştırmaya göre, İsrail menkul kıymetlerinin fiyatının düşeceğini öngören yatırımcıların, 7 Ekim'deki Hamas saldırısı öncesinde büyük kazanç elde etmiş olabileceği iddia ediliyor.

ddiaya göre, bu yatırımcılar, saldırıdan hemen önce açığa satış yaparak banka hisselerinde önemli bir düşüş yaşanmadan önce büyük kazançlar elde etmiş olabilir.

İsrail Menkul Kıymetler İdaresi (ISA) ise bu iddiayı yalanlıyor. Tel Aviv Borsası'ndaki alım satım işlemlerini incelediklerini belirten ISA, 7 Ekim'deki saldırı öncesinde herhangi bir şüpheli işlem tespit etmediklerini açıkladı. Bank Leumi hisseleri dahil olmak üzere bazı hisse senetlerindeki şüpheli satış iddialarını reddeden ISA, yapılan kapsamlı incelemeler sonucunda şüpheli satışların gerçekleşmediğini vurguladı.

ISA'nın açıklamasında, 7 Ekim öncesinde gerçekleşen alım satımlardan elde edilen teorik kârın iddia edilen 3 milyar şekel değil, on milyonlarca şekel değerinde olduğu belirtildi. ISA, yapılan araştırmada kullanılan rakamların hesaplamada kullanılan para birimi nedeniyle çelişkili olduğunu savundu.

İsrail Menkul Kıymetler İdaresi'nden Saldırı Öncesi İşlemlere Yalanlama

Anadolu Ajansı'nın aktardığı habere göre, ISA'nın yaptığı açıklama, Tel Aviv Borsası'nda yaşanan şüpheli işlemlerle ilgili ABD'deki araştırmanın ortaya attığı iddialara net bir yanıt olarak değerlendirilebilir. ISA, saldırı öncesinde herhangi bir şüpheli satışın gerçekleşmediğini ve iddiaların asılsız olduğunu savunuyor.