Tunus'ta son demokrasi hayalleri de sönüyor

TAKİP ET

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Tunus'ta ağırlandığı sırada siyasal İslam'ın öncülerinden El Nahda Hareketi lideri Raşid el Gannuşi tutuklandı.

Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad, Tunus'ta ağırlandığı sırada siyasal İslam'ın öncülerinden El Nahda Hareketi lideri Raşid el Gannuşi tutuklandı. Bu durum, 2011 Arap Baharı'yla birlikte vekalet savaşına maruz kalan Suriye'nin, Esad yönetiminin Arap dünyasıyla ilişkilerini normalleştirmeye başlaması ve Arap Baharı'nın fırsatlarını yakalayan Tunus'un ise 'anayasal darbe' uygulamalarıyla yeni dönemin aktörleriyle mücadele etmesi arasında bir çakışma oluşturdu.

Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de meclisi askıya aldı, vekillerin dokunulmazlığını kaldırdı ve Hişam el Meşişi hükümetine son verdi. Ardından anayasa yazımı, referandum ve genel seçimlerle sürdürdüğü sistemi yeniden kurma operasyonuna başladı. Bu süreçte El Nahda Hareketi, devletten kazınma operasyonunun en önemli hedeflerinden biri oldu.

Geçen yıl gerçekleşen anayasa referandumunda yüzde 30 katılım sağlandı. Ancak muhaliflerin boykot ettiği seçimlerde katılım oranı yüzde 11 ile sınırlı kaldı ve bu durum Said'in yürüttüğü sürecin meşruiyeti konusunda ciddi soru işaretleri doğurdu. Ekonomik kriz de Said üzerinde baskıyı artırdı. Bu ortamda El Nahda Hareketi, Müslüman Kardeşler'in Tunus uzantısı olarak görüldü ve siyasi olarak silinme tehdidiyle karşı karşıya kaldı.

Gannuşi, 17 Nisan 2021'de gözaltına alındı ve 48 saatlik savcılık sorgusunu takiben tutuklandı. El Nahda'nın merkezi kapatıldı ve ülke genelinde toplantı yapması yasaklandı. 19 Nisan'da Ulusal Kurtuluş Cephesi'nin koordinasyon merkezi ile Tunus İrade Partisi'nin genel merkezi de kapatıldı ve Said 'diktatöryel eğilimler' sergilemekle suçlandı.

Nisan 2022'de sol kanattan Ahmet Necip Şabi liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi, 'siyasi krizden çıkış' hedefiyle muhalefetin çatı oluşumu olarak ortaya çıktı ve El Nahda Hareketi, en büyük bileşeni oldu. Ancak Gannuşi'nin tutuklanması ve El Nahda'nın baskı altına alınması,

Tunus'taki siyasi gerginlik, son olaylarla birlikte artmış durumda. Cumhurbaşkanı Kays Said'in yürüttüğü sistemi yeniden kurma operasyonunda El Nahda Hareketi'ni devletten kazıma çabası, ülkedeki siyasi kutuplaşmayı daha da artırdı. El Nahda lideri Raşid el Gannuşi'nin tutuklanması ve hareketin merkezinin kapatılması gibi olaylar, Tunus'taki siyasi çekişmelerin artarak devam edebileceğine işaret ediyor.Ancak, Tunus'ta siyasi durumun nasıl şekilleneceği, gelecekteki olaylara bağlı olacaktır. Uluslararası toplum ve Tunus halkı, siyasi kutuplaşmaların ülkeyi kaosa sürüklemesini önlemek için çaba sarf etmeli ve barışçıl bir şekilde siyasi sorunların çözümüne odaklanmalıdır.

gannuşi gannuşi kadın gannuşi kitapları gannuşi tunus muhammed gannuşi Tunus El Nahda Demokrasi