Türkiye'nin Çatı Tipi Güneş Enerjisi Potansiyeli

TAKİP ET

Enerji düşünce kuruluşu Ember tarafından yapılan bir analize göre, Türkiye'nin çatı tipi güneş enerjisi potansiyeli en az 120 gigavatlık kapasite oluşturarak, ülkenin toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'ini karşılayabilir. Yapılan yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri analizi, afet bölgesi ilan edilen 11 il dışındaki çatılarda kurulabilecek güneş enerjisi potansiyelini ortaya çıkardı.

Çalışma sonuçlarına göre, Türkiye'nin çatı üstü güneş enerjisi potansiyeli en az 120 gigavatlık kapasite oluşturabilecek. Bu kapasiteyle yılda 148 teravatsaat elektrik üretilebileceği ve ülkenin 2022'deki toplam elektrik tüketiminin yüzde 45'ini karşılayabileceği belirlendi.

Rapora göre, çatılarda kurulacak güneş enerjisi santralleri, meskenlerdeki elektrik tarifelerindeki sübvansiyonun yaklaşık 3,6 milyar dolarlık tasarruf sağlayabileceği ve Türkiye'nin elektrik üretimindeki dışa bağımlılığını azaltarak finansal teşviklerden faydalanabileceği vurgulandı.

Ember'e göre, çatı tipi güneş enerjisi santrallerinin cazip kılmasında, arazi gereksinimi olmaması, üretimin tüketimle aynı noktada sağlanması ve herkesin katılımına olanak tanıması önemli bir rol oynuyor.

Şehirlere Göre Potansiyel: İstanbul, Ankara ve İzmir Önde

Analize göre, Türkiye genelinde şehir bazında hesaplanan çatı tipi güneş enerjisi potansiyelinde İstanbul 10,4 gigavat, Ankara 10,1 gigavat ve İzmir 9,3 gigavat ile ilk sıralarda yer alıyor. Diğer şehirler arasında Manisa, Afyon, Kocaeli ve Tekirdağ da önemli potansiyele sahip.

Üretim potansiyeli açısından Ankara ve İzmir'in, çatılarda kurulacak güneş enerjisi santralleriyle yılda sırasıyla 12,5 teravatsaat ve 12,4 teravatsaat elektrik üretebileceği belirlendi. Üretimde bu iki şehri İstanbul takip ederken, Konya, Manisa, Bursa, Afyon ve Balıkesir gibi illerde de önemli potansiyel olduğu vurgulandı.

Dünya Genelinde Çatı Tipi Güneş Enerjisi Artıyor

Dünya genelinde çatı tipi güneş enerjisi santralleri geçen yıl devreye alınan toplam 239 gigavatlık yeni güneş enerjisi kapasitesinin yüzde 49'unu oluşturdu. Avustralya, kişi başına düşen güneş enerjisi kapasitesinde lider konumda bulunurken, Hollanda ve Almanya çatı tipi güneş enerjisi santralleri ile elektrik üretiminde önemli bir paya sahipti.

Ember Bölge Lideri Ufuk Alparslan, Türkiye'nin güneş enerjisi konusundaki iddialı hedeflerini vurgulayarak, çatı tipi güneş enerjisi potansiyelinin Türkiye'nin enerji dönüşümünde kilit bir rol oynayabileceğine dikkat çekti. Türkiye'nin güneş enerjisi kurulu gücü kasım sonu itibarıyla 11,2 gigavata yükselmişken, ülkenin 2035'e kadar güneş enerjisi kurulu gücünü 52,9 gigavata çıkarma hedefi bulunuyor.