Türkiye'nin Sudan'daki Tarım Macerası Son Buluyor: Cumhurbaşkanı Kararıyla Tasfiye Ediliyor

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Kararı ile Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi'nin (Şirket) tasfiye edilmesine karar verildi. Resmî Gazete'de 1 Aralık 2023 tarihinde yayımlanan kararla birlikte, Türkiye'nin Sudan'daki 10 yıllık tarım macerası sona eriyor.

Sudan'a Yatırım Yapma Vizyonu: 2013-2023

AK Parti Hükümeti, Sudan'a özel ilgi göstererek 2013 yılında Mehdi Eker'in bakanlığı döneminde başlayan bir tarım projesine odaklandı. Sudan'ın 99 yıllığına kiralanması planlanan 780 bin 500 hektar tarım arazisi üzerinde devlet ve özel sektörün ortaklaşa üretim yapması hedeflendi.

Ortaklık ve Anlaşmalar: 2015-2017

Bakanlar Kurulu'nun 2015 yılında onayladığı "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Sudan Cumhuriyeti Hükümeti Arasında İkili Tarımsal İşbirliği ve Ortaklığına İlişkin Anlaşma" temel alınarak Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi kuruldu. Şirketin sermayesinin yüzde 80'i Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne, yüzde 20'si ise Sudan'a aitti. 2017'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında imzalanan Türkiye-Sudan Ticaret ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması, işbirliğini güçlendirdi.

Belirsizlik Dönemi: 2019-2021

2019'da Sudan'da yaşanan darbe, Türkiye'nin Sudan'daki tarımsal faaliyetlerini belirsizliğe soktu. Ancak, 2021'de Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah El-Burhan'ın Ankara ziyareti, Türkiye'nin Sudan'da tarım yapma planlarını yeniden gündeme getirdi.

Son Karar: Tasfiye Süreci Başlıyor

Sudan'daki tarım macerası, 1 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile son buldu. Karara göre, Türk Sudan Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Anonim Şirketi'nin tasfiye edilmesi ve ortaklık paylarının tamamının TİGEM'e devredilmesi kararlaştırıldı.