Türkiye Şirketleri Sırbistanda İflas Ediyor

TAKİP ET

Belgrad Ticaret Mahkemesi, Vemus Transport şirketinin başvurusu üzerine, Juno İnşaat'a karşı iflas davası açılmasına karar verdi. Bu karar, şirketin aşırı borç yükü altında ezilmesi nedeniyle alındı. Söz konusu gelişme, henüz Ticaret Sicil Dairesi'nin internet sitesinde görünmese de, Danas gazetesinin yakın tarihli bir ilanı ile kamuoyuna duyuruldu.

İflas sürecinin başlamasıyla birlikte, şirketin alacaklılarına bir çağrı yapıldı. İlgili ilanda, alacaklıların hem teminatlı hem de teminatsız alacaklarını ilanın yayım tarihinden itibaren 120 gün içinde bildirmeleri istendi. Ayrıca, Juno İnşaat'ın borçluları, yükümlülüklerini derhal yerine getirmeye davet edildi.

İnceleme Duruşması Planlanıyor

Bu yılın Haziran ayı ortasında, iflas davası kapsamında bir inceleme duruşması yapılması planlanıyor. Bu duruşma, iflas sürecinin seyrini ve alacaklılarla borçlular arasındaki ilişkileri daha net bir şekilde ortaya koyacak.

Juno İnşaat'ın Sırbistan Projeleri

Juno İnşaat, Sırbistan'daki devlet altyapı projelerine katılımıyla biliniyor. Şirket, özellikle bazı yol bölümlerinin yeniden inşasında görev aldı. Türk vatandaşı Mahmut Taha Karslioçlu'na ait olan şirket, Çin devlet şirketi Shandong'un taşeronluğunu yaptı.

Yönetim Değişikliği ve Mülkiyet İlişkileri

2023'te yapılan bir kurucu kanun değişikliğiyle Özgür Baki Sezgin, şirketin yönetici ve yasal temsilcisi oldu. Sezgin aynı zamanda, Sırbistan'da 2022'ye kadar Kronos inşaat olarak bilinen danışmanlık ajansı MMS Consultancy'nin sahibiydi. Juno, doğrudan bir mülkiyet bağlantısı olmamasına rağmen, sosyal ağlarda Sezgin tarafından Kronos'un yan şirketi olarak tanıtıldı.

Önceki İflas Davası ve Sahibinin Durumu

Bu yılın başlarında Juno İnşaat'a yönelik bir iflas davası daha açılmıştı. Forbes Sırbistan'ın bildirdiğine göre, şirketin sahibi geçen sonbaharda Türkiye'ye dönerek, hem çalışanlara hem de iş ortaklarına borç bırakmıştı.