Ukrayna Savaşından Hindistan Karlı Çıkıyor

TAKİP ET

Hindistan'ın devlet kontrolündeki kredi kuruluşu Bank of Baroda'ya göre Hindistan'ın Rus petrolü ithalatı geçen yıl on kat arttı.

Hindistan'ın devlet kontrolündeki kredi kuruluşu Bank of Baroda'ya göre Hindistan'ın Rus petrolü ithalatı geçen yıl on kat arttı.

Rakamlar Asya'nın üçüncü büyük ekonomisinin Moskova'dan ham petrol alımını arttırarak yaklaşık 5 milyar dolar (4 milyar sterlin) tasarruf ettiğini gösteriyor.

Bu durum, Batılı ülkelerin Ukrayna'yı işgalinin ardından Rusya'dan enerji ithalatını kestiği bir döneme denk geliyor.

Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ithalatçısı olan Çin ve Hindistan gibi ülkelere indirimli enerji satıyor.

2021 yılında Rus petrolü Hindistan'ın yıllık ham petrol ithalatının sadece %2'sini oluşturuyordu. Bank of Baroda, bu rakamın şimdi neredeyse %20'ye ulaştığını söyledi.

Rakamlar, Hindistan'ın geçtiğimiz mali yılda Rusya'dan yaptığı petrol alımlarının ton başına yaklaşık 89 dolar tasarruf sağladığını gösteriyor.

ABD ve Avrupa'dan gelen baskılara rağmen Hindistan, Batı'nın Rusya'dan ithalata yönelik yaptırımlarına uymayı reddetti. Yeni Delhi ayrıca Rusya'nın Ukrayna'yı işgalini de açıkça kınamadı.

Hindistan, enerji ithalatına bağımlı ve milyonlarca insanın yoksulluk içinde yaşadığı bir ülke olarak daha yüksek fiyatlar ödeyecek durumda olmadığını söyleyerek petrol alımlarını savundu.

Ülkenin Dış İşleri Bakanı S. Jaishankar geçen yıl bir televizyon röportajında, Ukrayna savaşı başladığından beri Avrupa'nın Rusya'dan Hindistan'dan altı kat daha fazla enerji ithal ettiğini söyledi.

"Avrupa ithalatını azaltmayı başardı ve bunu rahat bir şekilde yaptı" dedi.

Jaishankar sözlerine şunları da ekledi: "Eğer bu bir prensip meselesiyse Avrupa neden ilk gün kesintiye gitmedi?"

Çatışmanın sona ermesi beklenmezken, bazı analistler Rusya'nın Asya'nın en büyük enerji ithalatçılarına ucuz petrol sunmaya devam etmesini bekliyor.

Enerji analiz firması Vanda Insights'tan Vandana Hari BBC'ye yaptığı açıklamada, "Rusya'nın ham petrol alımının bu iki ülkeyle [Hindistan ve Çin] sınırlı kalmasını ve yüksek indirimlerin devam etmesini bekliyoruz," dedi.

Hari, Hindistan'daki petrol rafinerilerinin kar marjlarını mümkün olduğunca maksimize etmeye devam edeceklerini, ancak yaptırımların kaldırılması halinde "her zamanki ham petrol diyetlerine geri döneceklerini" de sözlerine ekledi.

Ukrayna savaşı Batılı Petrol devleri ve Çin için çok büyük kar fırsatı yaratıyor anacak konuyu asıl ilginç kılan. Batı Düşmanlığını her fırsatta dile getiren ve Ukrayna’yı  “Faşistlerin” ele geçirdiğini iddi ederek işgal etmeye çalışan  Putin Rusya’sının  Irkçı bir fasit yönetimcideki Hindistan’la bu kadar yakın ilişkide olması.

ukrayna savaşında kaç kişi öldü ukrayna savaşı son durum ukrayna savaşı ukrayna savaşı ne zaman başladı ukrayna savaşı bitti mi Hindistan Petrol Rusya