Ukrayna, Bakhmut savaşında direniyor

TAKİP ET

Ukrayna, özel kuvvetlerinin Bakhmut'taki bir Rus mevzisini temizlerken çekildiğini söylediği kask kamerası görüntülerini yayınladı. Kiev, düşmanı durdurduğunu ve geri püskürttüğünü söylerken, Devlet Başkanı Zelenskiy halkına Rusların zihinsel olarak yenilgiye hazır olduklarını söyledi.

Ukrayna, özel kuvvetlerinin Bakhmut'taki bir Rus mevzisini temizlerken çekildiğini söylediği kask kamerası görüntülerini yayınladı. Kiev, düşmanı durdurduğunu ve geri püskürttüğünü söylerken, Devlet Başkanı Zelenskiy halkına Rusların zihinsel olarak yenilgiye hazır olduklarını söyledi.


Ukraynalı askeri komutanlar Cuma günü yaptıkları açıklamada, birliklerinin savaşın en uzun ve en kanlı muharebesinin yaşandığı doğu kenti Bakhmut'ta Rus güçlerinden daha fazla toprak ele geçirdiğini söyledi ancak bunun Kiev'in uzun süredir beklenen karşı saldırısının başlangıcı olup olmadığı net değildi.


Ayrı bir olayda, iki uzun menzilli Ukrayna roketi, Rusya'nın doğudaki Rus işgali altındaki Luhansk'ta feshedilmiş iki işletmenin idari binaları olarak tanımladığı yerlere isabet etti.
Bu arada Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna güçlerinin Bakhmut bölgesinin kuzeyinde saldırılarını arttırdığını söylerken, Rus askeri blog yazarlarının Kiev güçlerinin "savunmada ilerleme" kaydettiği yönündeki spekülasyonlarını yalanladı.


Saldırıyı yöneten ve bir askerinin kask kamerasıyla çekilmiş görüntülerini yayınlayan özel kuvvetler birliği Ukrayna 3. Ayrı Taarruz Tugayı'nın komutanlarına göre Ukrayna güçlerinin bu hafta Bakhmut'un güneyinde geri aldığı iki kilometrelik alan önemli bir kazanımı temsil ediyor ve önemli bir tedarik zincirini koruyacak.


Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy Cuma günü üst düzey askeri komutanlarla görüştüğünü belirterek General Oleksandr Syrskyi'nin kuvvetlerinin "düşmanı durdurduğunu ve hatta bazı yönlerden geri püskürttüğünü" bildirdiğini söyledi.
Zelenskiy gece Ukrayna halkına hitaben yaptığı konuşmada birliklerini övdü ve Rus güçlerinin moralinin düşük olduğuna dikkat çekti.

"İşgalciler zaten zihinsel olarak yenilgiye hazırlar. Bu savaşı zihinlerinde çoktan kaybettiler" dedi. "Yenilgi duygularının geri çekilmelerine, hatalarına ve kayıplarına dönüşmesi için onları her gün zorlamalıyız."
Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar Cuma günü Telegram'da yaptığı açıklamada Ukrayna güçlerinin Bakhmut çevresinde ilerleme kaydettiğini doğruladı ve hafta başında ordu komutanlarının yaptığı açıklamaları yineledi.

Washington'da Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, ABD'nin Bakhmut'un tartışmalı bölge olmaya devam ettiğini değerlendirdiğini söyledi.
Kirby, "Ukraynalılar Bakhmut'u savunmaktan vazgeçmediler ve Ruslar da Bakhmut'u alma girişimlerinden vazgeçmediler" dedi. "Her gün hatlar bir ileri bir geri değişiyor. Yani bazen blok blok."


ABD, Bakhmut'un stratejik değerinin sınırlı olduğunu ancak Rusya'nın sekiz aydır devam eden eski tuz madeni kasabası savaşında muazzam bir asker ve silah kaybına uğradığını savunuyor.


Rus ordusunu sık sık eleştiren Rusya'nın özel askeri müteahhitlik şirketi Wagner'in milyoner sahibi Yevgeny Prigozhin, Bakhmut çevresinde toprak kaybettiği ve şehir için savaşan güçlerini ifşa ettiği için Rus ordusunu bir kez daha eleştirdi.
Prigozhin Cuma günü yaptığı bir video açıklamasında, Rusya Savunma Bakanlığı'nın güçlerinin daha elverişli pozisyonlar almak için yeniden toplandığını iddia eden raporuyla alay ederek, fiilen kaçtıklarını ve "kanatlarımız parçalanıyor" dedi.


Ukraynalı güçlerin şehrin etrafındaki kilit tepeleri geri aldığı ve Bakhmut'a giden kilit ikmal bağlantısını etkin bir şekilde açtığı konusunda uyardı. Prigozhin bir kez daha askeri yönetimi Wagner'e yeterli mühimmat sağlamayı reddetmekle suçladı.
Prigozhin Rusya'nın askeri liderlerine hitaben "Yalan söylemeyi derhal bırakmalısınız" dedi. "Eğer kaçtıysanız, yeni savunma hatları hazırlamalısınız."


Kremlin'den daha fazla destek almak ve itibarını arttırmak için sert eleştirilere başvurduğu anlaşılan Prigozhin, Savunma Bakanlığı'nın Wagner'in kanatlarını korumamasının vatana ihanet anlamına geldiğini ve Rusya için "büyük bir trajediye" yol açabileceğini iddia etti.


Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konashenkov, Prigozhin'in terk edilme iddiasını açıkça yalanlayarak, Rus hava birliklerinin "Ukrayna silahlı kuvvetlerinin kanatlardan karşı saldırı girişimlerini durdurmak" için kara kuvvetlerini desteklemeye devam ettiğini söyledi.
Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Institute for the Study of War, bu tartışmayı "Ukrayna'nın karşı saldırı planlarına ilişkin spekülasyonlar nedeniyle Rus enformasyon alanında artan paniğin yansıması" olarak açıkladı. Bu durumun Wagner ve Rusya Savunma Bakanlığı liderleri arasında artan endişeye işaret ettiği ve "Ukrayna'nın başarılarını küçümsemekten kaçınmak için Kremlin'in yönlendirmesini yansıttığı" belirtildi.


Ukraynalı askeri yetkililer, Bakhmut'taki çatışmaların ve ileri hareketin, beklenen karşı saldırının başladığına işaret ettiği yönündeki spekülasyonları reddetti. Zelenskyy Perşembe günü yayınlanan açıklamalarında Kiev'in yeterli Batı silahına sahip olmadığı için harekatı geciktirdiğini söyledi. Bazıları bu yorumların Rusya'nın Ukrayna'nın bir sonraki hamlesini tahmin etmesini sağlamak için tasarlandığını düşünüyor.

ukrayna bahmut ukrayna bahmut haritası ukrayna bakhmut ukrayna bahmut harita ukrayna bahmut nerede Rusya Ukrayna Savaşı