UKRAYNA CEPHEDE İLERLEMEYE DEVAM EDİYOR

TAKİP ET

Ukrayna, NATO müttefiklerinin savaşa daha fazla ağır silah için söz vermesi ve teslimi ağırdan almasına rağmen Rus odsusuna başarı kazanmaya devam ediyor.

Vilnius'ta toplanan NATO müttefikleri de önemli sayılabilecek miktarda yeni ağır silah sözü verdi, ancak teslimatın ne zaman yapılacağı konusu hale belirsizliğini koruyor.

 

Ukrayna kuvvetleri, tüm uzmanları şaşırtan şekilde ilerlemeye devam ediyor. Bunun sebebi savaş balarken Rusya’nın kesinlikle beceriksiz şekilde işgali çok basit bir operasyon olarak görerek şehir polislerini göndermesi yanında Batının beklenenin aksine Ukrayna’yı desteklemesi ve Son olarak Rus ordusunun ve devletinin yozlaşmış ve çürümüş yapısının etkili olduğu kesin.

 

 Ukrayna Genelkurmayı, geçtiğimiz hafta Bakhmut şehri çevresinde 4 kilometrekarelik bir alanı geri aldıklarını belirtti. Bu, Ukrayna'nın karşı saldırının başladığı 4 Haziran'dan bu yana geri aldığını iddia ettiği toprakları 162 kilometrekareye kadar genişlettiğini beltirsede,düşünce kuruluşu Institute for the Study of War (ISW), geri alınan topraklarla ilgili bağımsız bir değerlendirme yaparak bu rakamın 253 kilometrekareye kadar olduğunu iddia ediyor ve açıklamasında, "Rus kuvvetleri, 1 Ocak'tan bu yana toplamda 282 kilometrekarelik bir alanı ele geçirdi. Ukrayna kuvvetleri ise sadece beş haftada Rus kuvvetlerinin altı ayda ele geçirdiği toprak miktarını geri aldı" diyor.

Ukrayna savunma bakanlığının ele geçirilen topraklar hakkında yanlış bilgi vermesi Ukrayna’nın da Rusya kadar beceriksiz ve yozlaşmış olduğunun ispatı olarak yorumlanıyor.

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı Hanna Maliar, Ukrayna kuvvetlerinin Bakhmut üzerindeki stratejik yükseklikleri ele geçirdiğini ve topçularını Rus mevzilerini hedef alacak şekilde  yerleştirdiğini açıkladı ve , "Savunmacılarımız birkaç gündür düşmanın şehre girişlerini, çıkışlarını ve hareketlerini kontrol altında tutuyor" dedi.

 

Bu ilerleme, Bakhmut'un güneyindeki Klishchiivka'da Rus kuvvetlerinin geri çekildiği bildirilen bir bozgunla ilgili olduğu tahmin ediliyor. Coğrafi konumlu görüntüler, Ukrayna kuvvetlerinin Perşembe günü Klishchivka'nın batı eteklerine doğru ilerlediğini gösterdi haber ,Rus askeri muhabiri tarafından doğrulandı.

 

Rus birliklerinin morali, cephenin diğer bölgelerinde de düşük.

 

Savaşın başından beri dişe dokunu başarı elde eden Wagner Grubu paralı askerlerinin başlattığı ve Batının destek vermemesi sayesinde Moskova’nın hemen dışında isyanı bitiren Yevgeny Prigozhin sonrası Rus ordusu Ukrayna’dan darbe üzerine darbe aldığı haberleri gelmesinin hemen ardından Putin ile Yevgeny Prigozhin ve 34 komutanı ile görüştüğü ve Ukrayna savaşını değerlendirdikleri açıklandı.

Uzmanlara göre, Putin'in Wagner'e olan hoşgörüsü, başkanın paralı askerlerin örnek alınmasından çok etkili savaşçılara ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

 

Vilnius zirvesinde, Ukrayna'nın müttefikleri ABD nin Misket bombaları yanında , Fransa'nın, 250 kilometre menzilli Storm Shadow füzeleri, Almanya ise iki adet Patriot hava savunma fırlatıcısı, 40 adet Marder piyade savaş aracı ve 25 adet Leopard 1A5 ana muharebe tankı gönderme sözü verdi.

misket bombası misket bombası patlaması misket bombası etkisi misket bombası ingilizce misket bombası neden yasaklandı Ukrayna rusya Bakhmut Storm Shadow