UKRAYNA: KAKHOVKA BARAJINI RUSYA BOMBALAMIŞ

TAKİP ET

Birleşmiş Milletler, Rusya'yı, Kakhovka barajının patlamasıyla ortaya çıkan sel felaketiyle tahrip olan Doğu Ukrayna'daki Moskova kontrolündeki bölgelere insani yardım engellemekle suçluyor.

Kherson bölgesinde patlayan baraj yerleşim birimlerinden binlerce kişi zorla tahliye edildi ve sel tarlaları ve bütün ekosistemleri yok etmesi haberleri konuşulurken, BM temsilcisi saldırıdan sorumlu olduğunu reddeden Rusya’nın bölgeye yardımları engellediği açıklandı.

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler insani yardım koordinatörü Denise Brown, "Rusya Federasyonu hükümeti şu ana kadar geçici askeri kontrolü altındaki bölgelere erişim talebimizi reddetti ancak BM, insani yardıma acil ihtiyaç duyan tüm insanlara, özellikle son baraj yıkımı sonucunda acı çekenlere ulaşmak için elinden geleni yapmaya devam edecek, nerede olurlarsa olsunlar" dedi.

Ukrayna İçişleri Bakanı Ihor Klymenko, Ukrayna hükümeti tarafından kontrol edilen bölgelerdeki baraj patlamasında 17 kişinin öldüğünü ve 31 kişinin hala kayıp olduğunu açıkladı.

Klymenko, yaklaşık 900 evin hala sular altında olduğunu ve 3.600'den fazla kişinin tahliye edildiğini açıklarken, Kherson'un büyük bölümünü kontrol eden Rus destekli yönetimin başkanı Andrei Alekseyenko, ölü sayısının 29'a yükseldiğini bildirdi.

Ukrayna ve Rusya, barajın patlamasından birbirlerini sorumlu tutuyor ve karşı tarafı sabotajla suçluyor. Uluslararası araştırma ekibi Cuma günü yaptığı açıklamada, baraj saldırısının büyük ihtimalle Ruslar tarafından yerleştirilen patlayıcılar ile yapıldığını açıkladı.

kherson barajı Ukrayna Rusya