Ukrayna savaşı Rusya-Çin ticaretine yaradı

TAKİP ET

Rusya Başbakanı Mikhail Mishustin, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Çin Başbakanı Li Qiang ile gerçekleştirdiği Çin ziyareti sırasında, 2022 yılında Rusya ve Çin arasındaki ikili ticaretin 190 milyar dolarla rekor kırdığını ve 2023 yılında Putin-Şi zirvesinde belirlenen 200 milyar dolarlık hedefe ulaşılmasının beklendiğini açıkladı.

Bu ziyaret, Ukrayna Savaşı'nın başlamasından bu yana Rusya tarafından yapılan en üst düzey ziyaret olarak dikkat çekmektedir. Mishustin'in ziyareti sırasında, iki ülke arasında çeşitli anlaşmalar da imzalandı. Hizmet ticareti, spor, patent alanları ve Rus darısının Çin'e ihracatı gibi konularda anlaşmalar yapıldı.

Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da ziyaret sırasında yer alan bir forumda Rusya'nın, 2023 yılında Çin'e enerji tedarikini bir önceki yıla göre %40 artıracağını belirtti.

Rusya ve Çin arasındaki tarım ürünleri ticareti de 2022 yılında %42 artarak 7 milyar dolara ulaşmıştı. Rus soya fasulyesinin, Çin'in ABD'den yaptığı ihracatın bir kısmının yerini alması bekleniyor.

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya Başbakanı Mishustin ile görüşmesinin ardından iki ülke arasındaki ekonomik, ticari ve yatırım işbirliğinin artması gerektiğini ve enerji işbirliğinin genişlemesinin önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Çin'in Rusya ve Avrasya Ekonomik Birliği ile birlikte Yol ve Kuşak projesinin ortak inşasını teşvik etmek istediğini belirtti.

Rusya'nın Sibirya üzerinden ikinci bir boru hattı ile Çin'e doğalgaz tedariğini artırma isteğine karşın, Çin Türkmenistan doğalgazını taşıyacak bir boru hattı projesini önceliklendirmektedir. Ancak ilerleyen süreçte her iki boru hattı projesi için de anlaşmalar yapılması bekleniyor.

Bu ziyaret ve yapılan anlaşmalar, Rusya ve Çin arasındaki ticari işbirliğinin güçlenmeye giderek artan bir ivme ile artacağını gösteriyor. İki ülke arasındaki ticaret ve enerji alanında yapılan anlaşmalar, hem Rusya hem de Çin'in ekonomilerine olumlu katkılar sağlamayı hedefliyor.

 

Rusya Çin Ticaret Hacmi Rusya Çin Ukrayna Savaşı