Ukrayna savaşı: Sarhoş Rus pilot kendi şehrini bombaladı

TAKİP ET

Belgorod kenti, Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarında bulunuyor ve geçtiğimiz Perşembe gecesi, bir Rus savaş uçağı yanlışlıkla kenti bombaladı. Bomba patlaması, halk arasında korku ve iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı.

Belgorod kenti, Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınlarında bulunuyor ve geçtiğimiz Perşembe gecesi, bir Rus savaş uçağı yanlışlıkla kenti bombaladı. Bomba patlaması, halk arasında korku ve iki kişinin yaralanmasıyla sonuçlandı.

Rus ordusu, olayın gerçekleştiğini doğruladı. Kent daha önce füzelere hedef olmuştu, ancak son yaşanan patlama, görgü tanıklarına göre daha şiddetliydi. Patlama öncesinde gökyüzünde bir ıslık sesi duyuldu ve ardından patlama gerçekleşti. Patlamanın şiddetiyle bir araç bir dükkanın çatısına uçtu, bazı araçlar da hasar gördü. Apartmanlarla çevrili bir caddeye düşen bomba 20 metre çapında bir krater oluşturdu. Belgorod Valisi, 9 katlı bir apartmanda yaşayanların binanın temelinde hasar olup olmadığının kontrol edilmesi amacıyla tahliye edildiğini açıkladı.

Olayın ardından bazı yorumlar, Ukrayna tarafından düzenlendiği ve Rusya'nın güçlü bir karşılık vermesi gerektiği yönünde oldu. Ancak kısa süre sonra, Rusya Savunma Bakanlığı, patlamaya kendi Su-34 bombardıman uçaklarından birinden yanlışlıkla atılan bir bombanın neden olduğunu bildirdi. Askeri uzmanlar, bombanın 500 kilogramlık bir bomba olduğunu tahmin ediyorlar ve bombanın yer altı tesislerine zarar vermesini sağlamak için çarpmadan sonra kısa bir gecikmeyle patlaması için ayarlandığını iddia ediyorlar.

Rusya'da televizyon kanallarında yapılan yorumlarda, savaş uçağının Belgorod üzerinde neden uçtuğu sorgulanırken, orduya bu tür riskli uçuşlardan kaçınması çağrısı yapıldı. Bazı askeri uzmanlar, uzaktaki hedeflere süzülme özelliği sağlayan kanatlara ve GPS güdümlü hedefleme sistemine sahip olan mühimmatın hataya açık olabileceğini söylüyorlar.

Askeri uzmanlar, savaşa katılan uçak sayısının artmasıyla birlikte kazaların ve hedefin saptığı olayların da arttığına dikkat çekiyorlar. Ekim ayında, Rusya'daki bir savaş uçağı Yeysk'e düşmüş ve 15 kişi hayatını kaybetmişti. Kent, Ukrayna'daki savaşta görev alan savaş uçaklarının konuşlandığı bir üsse ev sahipliği yapıyor