UKRAYNA SAVAŞINDA BATI KARDAN VAZ GEÇEMEDİ

TAKİP ET

Batı ülkeleri Ukrayna savaşında Rusya'ya karşı Ukrayna'yı desteklediklerini iddia etse de ucuz enerji ihtiyacı bahanesi ile Rusya'yı finanse etmeye devam ediyor, öyle ki hamburger zincirlerinin çekildiği Rusya ile ticareti Shell gibi dev enerji şirketleri tarihte görülmemiş kar oranları ile sürdürüyor.

Ülkeler konusunda son örnek  Avusturya oldu, Özellikle batı basınında Türkiye’yi ambargoyu delmekle eleştiri haberleri yayınlarken ,Avusturya Ukrayna savaşının ilk gününden itibaren konumunu netleştiremedi. Moskova en önemli bir kar kaynağı olan Rus gazını savaş öncesi miktarda almaya devam ediyor.

Çoğu Avrupa ülkesi, Ukrayna'nın geniş çaplı işgalinin başlamasından bu yana kaynaklarını çeşitlendirerek Rus gazına olan bağımlılıklarını azalttı. Avusturya'da durum fraklı, Avusturya kaynak çeşitlendirmek yerine Rusya’dan ucuz ithalata devam ederek Ukrayna savaşını finanse etmeye devam ediyor.

 

Resmi verilere göre Avusturya, Ocak ayında ithalatını yüzde 80'e varan oranlarda arttırdı.

 

Rusya'yı Ukrayna'dan çekilmeye ya da AB ile müzakereye zorlamanın en kolay ve zararsız yolu olarak görülen ambargodan önce Moskova, Avrupa'ya gaz ihracatından günde 600 milyon avrodan fazla kar elde ediyordu. (Moskova’nın günlük savaş maliyeti 1 Milyar USD)

 

Geçtiğimiz yaz boyunca bazı kısmi düşüşler yaşansa da - Ekim ayında tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 17 kaydedildi - Avusturya şimdi işgal öncesi ithalat seviyelerine geri dönmüş durumda.

 

Avusturya’nın Rusya’dan vaz geçememe sebebi sadece siyasi değil,  Tarihi ilişkiler sebebi ile de hükümet, birleşik AB cephesi içinde Ukrayna'ya ilişkin pozisyonunu belirleyemiyor.

 

Avusturya’nın bahaneleri :

İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avusturya, "Anschluss" olarak bilinen bir hareketle Nazi Almanya’sı tarafından resmen yutulduğunda, ABD, İngiltere, Fransa ve Sovyetler Birliği de dahil olmak üzere müttefik ülkeler Avusturya'yı işgal bölgelerine ayırdı.

 

İşgalin sona erdirilmesinin müzakere edildiği 1955 yılında Avusturya, herhangi bir askeri pakta katılmasını ya da yabancı orduların topraklarında konuşlanmasına izin vermesini engelleyen bir daimi tarafsızlık anlaşması imzaladı.

 

Siyasi tarafsızlık o zamandan beri çeşitli politikacılar ve analistler tarafından paktın bir parçası olarak yorumlanmış ve Avusturya parlamentosunda tekrarlanan tartışmalara yol açtı.

 

Ülke ancak Soğuk Savaş sırasında tarafsızlıklarını ilan eden İsveç ve Finlandiya'nın da AB'ye katılmasıyla AB'ye katılmış oldu.

 

Avusturya, NATO ittifakının bir parçası olmamakla birlikte, ittifakla yakın bağlara sahip.

 

İtalya yeterli gaz vermedi

Avusturya Rusya’dan gaz alımını artırmasına gerekçe olarak ,Almanya ve İtalya'dan yapılan ithalatın Kasım ve Aralık aylarında azaldığını, Rusya'dan yapılan girişlerin ise sürekli yüksek kaldığını gösteriyor.

Avrupa’nın en büyük nüfusa sahip ve en büyük sanayisine sahip ülke olmaya ,Almanya savaşın başından beri hiç Rus gazı ithal etmedi.

 

2018 yılında Vladimir Putin, dönemin Başbakanı Sebastian Kurz ile birlikte Gazprom ve OMV arasında uzun vadeli gaz tedarik sözleşmelerinin imzalanmasında yer almak üzere Viyana'ya gelmiş ve O dönemde Avusturya 2040 yılına kadar Rus gazına bağlı kalacağını taahhüt etmiş ve tedarik hacmini iki katına çıkarmıştı.

Putin "iyi bir işbirliği yoluyla tüm kıta için enerji güvenliğinden" söz etmişti. Anlaşmanın detayları gizli kalmaya devam etse de, Rus gazı alınsa da alınmasa da OMV'nin ödeme yapması gerekiyor.

Kısaca Batı bir yandan Rusya’yı Ukrayna bahanesi ile sömürümken Ukrayna’yı da Koruma bahanesi ile sömürmeye devam edecek.

Gaz Prom Ortaklık yapısı:

Ülke

Hisse (%)

Rusya

50.26

Birleşik Krallık

24.09

Amerika Birleşik Devletleri

10.09

Almanya

4.27

Hollanda

3.03

Diğerleri

8.25

 

 

Eurostat'a göre Ocak 2023 itibarıyla endüstriyel üretime göre Avrupa'nın ilk 10 ülkesi:

Rütbe Ülke Sanayi üretim endeksi (2015=100) Nüfus (2022 tahmini)
1Almanya107.983.24 milyon
2İtalya103.160.48 milyon
3Fransa102.867.08 milyon
4ispanya100.847.33 milyon
5Polonya98.838.53 milyon
6Birleşik Krallık98.167.22 milyon
7Hollanda97.517.53 milyon
8Belçika96.311.58 milyon
9Çek Cumhuriyeti96.110.71 milyon
10Romanya96.119.37 milyon

gazprom gazprom arena gazprom hisse Rusya Ukrayna Avusturya Doğal Gaz