WAGNER GRUBU KREMLİN'E KARŞI İSYAN BAŞLATTI

TAKİP ET

Rus paralı asker şirketi Wagner Group, Kremlin'e karşı isyana başlattı. Grubun sahibi Yevgeny Prigozhin, Amacın Hükümet değil Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu'yu devirmeyi amaçlayan silahlı bir isyan çağrısında yaptı, Prigozhin, emrinde 25,000 asker olduğunu ve silahlı bir isyanla Shoigu'yu cezalandıracaklarını iddia etti.

Prigozhin açıklamasında kuvvetlerinin sivil bir konvoya ateş açan bir Rus askeri helikopterini düşürdüğünü söylemesine rağmen, bu iddiaya ilişkin bağımsız kaynaklarda doğrulanmadı.

Rusya Ulusal Terörle Mücadele Komitesi Prigozhin'i 20 yıla kadar hapis cezası öngören silahlı isyan çağrısı yapmakla suçladı ver yargılanacağını açıkladı.

Wagner Grubu Rusya’nın gayri resmi yağma ordusu ve Rusya için hayati önemde, öyle ki Wagner grubu olmadan Rus ordusunun Ukrayna’da hareket etmesi imkansız görülüyor.

Ancak Wagner’in patronu Prigozhin'in   ile Kremlin arasındaki artık açıktan devam eden çatışma Ukrayna'daki savaşta zaten yetersizliği ve başarısızlığı gün yüzüne çıkmış olan Rusya için çanlarının çaldığı şeklinde değerlendirilmeye başladı.
 

Paralı asker Prigozhin  ve Rus savunma bakanı Sergei Shoigu arasındaki kavganın gerçek nedeni net ve kesin şekilde bilinmese de çoğu kaynak Kremlin içerisindeki güç savaşlarının hiç olmadığı kadar şiddetlendiği ve asıl amacın Putin rejimi yerine daha batıya yakın bir rejim kurmak isteyenlerle,  daha sert ve becerisi az ama hayal gücü kuvvetli ekipler arasında devam ettiğini belirtiyor.
 

Gerçek sebep ne olursa olsun Rusya’yı tanıyan gerçekçi kaynakların belirttiği gibi Rusya kağıttan bir ayıdan ibaret.

 

Savaş İstatistikleri

 

Haziran 2023 itibariyle Ukrayna'daki savaş 10.000'den fazla sivilin ölümüne ve milyonlarca kişinin de yerinden edilmesine neden olmuştur. Birleşmiş Milletler, savaşın başlamasından bu yana 14 milyondan fazla insanın Ukrayna'daki evlerini terk ettiğini tahmin etmektedir.

Savaşın küresel ekonomi üzerinde de önemli bir etkisi oldu. Petrol ve gaz fiyatları keskin bir şekilde yükseldi ve küresel bir gıda kıtlığı endişesi var.

Wagner Grubu ile Kremlin arasındaki çatışma Ukrayna'daki savaşta önemli bir gelişmedir. Rus hükümeti içinde artan gerilimin bir işaretidir ve savaşın gidişatı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabilir.

wagner grubu wagner grubu kimdir wagner grubu başvuru wagner grubu kaç kişi wagner grubu lideri Sergei Shoigu Kremlin İsyan Ukrayna Moskova Putin