Wagner Paralı Askerleri Polonya sınırında

TAKİP ET

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Wagner savaşçılarının Belarus'ta göçmen kılığında Avrupa Birliği'ne girebileceği uyarısında bulundu.

Polonya, bu durumu "hibrit savaş" olarak tanımlayarak, Wagner'ın Belarus üzerinden yasa dışı göçü kolaylaştırabileceğini belirtiyor.

Yaklaşık 100 Wagner savaşçısı, Grodno şehrine yakın, Polonya ve Litvanya sınırlarına yakın bir bölgeye hareket etmiş durumda. Bu bölge, Polonya'nın 60 mil (95 km) uzunluğundaki Litvanya sınırı olan Suwalki koridoruna yakın.

Bazı Wagner savaşçıları, Haziran ayında Rusya'da kısa süren bir isyanı sona erdirmek için Belarus'a taşınmıştı.

Varşova, Wagner'ın Belarus'taki varlığını potansiyel bir tehdit olarak görüyor ve doğu cephesini güçlendirmeye çalışıyor.

Belarus lideri Alexander Lukaşenko, daha önce AB ülkelerinin sınırlarına potansiyel göçmen krizi provokasyonunda bulunduğu inkar etmişti.

Ancak Morawiecki, 100'den fazla Wagner üyesinin Beyaz Rusya'nın kuzeybatısına, yani Polonya'nın AB üyesi Litvanya ile Belarus ve Rusya'ya bağlayan Suwalki koridoruna yakın bir bölgeye taşındığını söyledi.

Başbakan, paralı askerlerin Belarus sınır muhafızları kılığında AB'ye göçmen geçişine yardım edebileceğini veya hatta bloğa girmek için kendilerini göçmen gibi taklit edebileceklerini iddia ederken,

Güney Polonya'daki Gliwice'deki bir silah fabrikasını ziyareti sırasında bir basın toplantısı yapan Morawiecki  "Şimdi durum daha da tehlikeli hale geliyor,Bu kesinlikle Polonya topraklarına yönelik daha ileri bir hibrit saldırı adımıdır." Dedi.

 

Haziran ayındaki kısa süren isyanda, bir grup Wagner savaşçısı Rusya'da anlaşmazlığa düşmüş ve ardından bu savaşçılara seçenek olarak ya düzenli Rus ordusuna katılmayı ya da Rusya'ya yakın bir müttefik olan Belarus'a gitmeyi şart koşmuştu.

Polonya İçişleri Bakanı, Wagner grubuyla ilgili sınır bölgelerinde yaşanan olayların artması halinde Polonya, Litvanya ve Letonya'nın Belarus sınırını birlikte kapatabileceğini belirtmişti.

Geçtiğimiz hafta sonu Lukaşenko, Wagner paralı askerlerini Belarus'un merkezinde tutacağını açıklamıştı.

 

Ancak Morawiecki açıklamasında, bu yıl Belarus ile Polonya arasındaki sınırdan geçme girişimlerinin sayısının 16.000 gibi rekor bir rakama ulaştığını ifade etti.

AB sınır ajansı Frontex'e göre, Ocak ve Haziran ayları arasında Belarus'tan AB'ye yapılan yasadışı sınır geçişlerinin sayısı 2.312.

Polonya ve Litvanya, yasadışı geçişlerin sayısını azaltmak için Belarus sınırlarına dikenli teller çekse de uzun yıllar Sovyet ülkesi olarak yaşayan ülkelerde görülen yozlaşma yüzünden bunun pek bir faydası görülmüyor.

 

Belarus yönetimi, Orta Doğu'dan göçmenleri yanıltıcı vaatlerle Belarus'a uçuşlarla getirdiği yönündeki suçlamalarla karşı karşıya kalmış ancak Belarus yönetimi bunu ret etmişti.

Polonya Sınır Muhafızı, Belarus sınır muhafızlarının göçmenlere yasa dışı olarak ülkeye geçişlerine yardımcı olduğunu belirtti.

 

Polonya Ordusu VS. Wagner

 

Özellik

Wagner

Polonya Ordusu

Personel sayısı

4,000-6,000

128.000

Silahlar

Kalaşnikof tüfekleri, RPG'ler, uçaksavar füzeleri, tanksavar füzeleri

T-72 tankları, MiG-29 savaş uçakları, Patriot füzeleri

Eğitim

Rus ordusu tarafından eğitiliyorlar

NATO standartlarına göre eğitiliyorlar

Savaş deneyimi

Suriye, Libya, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik ve Mali'de savaştılar

II. Dünya Savaşı, Kore Savaşı, Vietnam Savaşı, Irak Savaşı ve Afganistan Savaşı'nda savaştılar

Ekipman

Genellikle eski ve hurda silahlar ve ekipman kullanıyorlar

Modern ve gelişmiş silahlar ve ekipman kullanıyorlar

Finansman

Rus hükümeti tarafından finanse ediliyorlar

Polonya hükümeti tarafından finanse ediliyorlar

Amaçlar

Rusya'nın çıkarlarını korumak ve Rus hükümetinin politikalarını desteklemek

Polonya'nın toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak

Tehlikelilik

Çok tehlikeli ve acımasız bir paralı asker grubudur

Çok daha profesyonel ve disiplinli bir ordudur