YAPAY ZEKA SU İSRAFINA SEBEP OLUYOR

TAKİP ET

Yapay zekanın kullanımının artmasıyla birlikte, bu teknolojinin çevresel etkileri de endişe verici boyutlara ulaştı. Yapay zekaya yöneltilen her 25 soruda yaklaşık yarım litre temiz su tüketildiği ortaya çıktı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yüksel Ardalı, milyonlarca kullanıcısı olan yapay zekâ uygulamalarında bir kullanıcının 25 soru sormasıyla yaklaşık yarım litre su tüketildiğini belirtti.

Ardalı, "Yapay zeka, iklim konusunda kurtarıcı olarak görülüyor. Ancak, Google'ın ABD'deki veri merkezlerinde 2021 yılında soğutma işlemi için 12,7 milyar litre tatlı su tükettiği rapor edildi. Ayrıca, yapay zekanın doğaya karbon salınımı da ciddi boyutlarda. Sistem kullanılırken yaklaşık 240 ton karbondioksit üretiyor. Dolayısıyla, yapay zeka modellerinin çevresel etkileri göz ardı edilemez" dedi.

Yapay zeka teknolojilerinin hızla yaygınlaşması, çevresel etkileri konusunda kaygıları artırdı. Yakın zamanda yapılan bir çalışma, yapay zeka modellerinin su ayak izinin önemli boyutlara sahip olduğunu ortaya koydu. ChatGPT'nin 100 milyondan fazla aktif kullanıcısı olduğu düşünüldüğünde, bu su kullanımı daha da artabilir. Bilim insanları, veri merkezlerinde bakteriyel oluşumları ve çürümeleri önlemek için temiz su kaynaklarını kullanmak zorunda kalıyor.

Su ayak izi, su kullanımı ve kalitesini temsil eden üç bileşenden oluşur.

Mavi su ayak izi bir malın üretimi için ihtiyaç duyulan tatlı su kaynaklarının toplam hacmini temsil eder.

Yeşil su ayak izi, bir malın üretiminde kullanılan toplam yağmur suyudur. Gri su ayak izi ise kirlilik yükünün bertaraf edilmesi ya da azaltılması için kullanılan tatlı su miktarını ifade eder.

yapay zeka yapay zeka nedir yapay zeka çizim yapay zeka soru sor yapay zeka coinleri Chatgtp Bard.ai Kuraklık