YARGITAY'DAN EMSAL KARAR: EŞİNE SORMADAN ARABA SATILAMAZ

TAKİP ET

Yargıtay, evlilik birliği içinde eşinin rızasını almadan arabayı üçüncü kişiye satan kocayı kusurlu buldu ve bu durumu boşanma sebebi olarak gördü. Hukukçular, bir erkeğin eşine haber vermeden arabasını satmasının 'ekonomik şiddet' anlamına geldiğini ve kadını yok sayarak kişilik haklarına saldırı oluşturduğunu ifade etti.

EŞ DAVA AÇTI

Bir kadın, iddiaya göre, eşinin sorumsuz olduğunu, kendisine ve çocuğuna bakmadığını, sürekli alkol aldığını, bileziklerini bozdurduğunu ve kendisine sormadan arabayı sattığını iddia ederek boşanma davası açtı.

Eşinin kendisine ait kredi kartını alarak borçlandığını ileri süren kadın, çocuğun velayeti ile çocuğu için nafaka ve ziynet eşyalarının iadesi talebinde bulundu.

YEREL MAHKEME EŞİ KUSURLU BULDURDU

Dava sonucunda aile mahkemesi, davalı kocayı kusurlu bularak çiftin “evlilik birliğinin temelinden sarsılması” nedeniyle boşanmalarına karar verdi.

Çocuğun velayetini anneye veren mahkeme, babanın çocuk için aylık 350 lira nafaka ve kadının 20 bin liralık ziynet eşyalarına karşılık bedelini eski eşine ödemesine hükmetti.

YARGITAY KARARI ONAYLADI

Yerel mahkemenin gerekçeli kararında, kocanın verdiği sözleri tutmadığı, evin maddi gelirlerini karşılamadığı, kadının ziynet eşyaları ve arabayı habersiz sattığı belirtildi. Kocanın eşinin kredi kartlarını kullanarak borçlandığı için tam kusurlu olduğu vurgulandı.

Yerel mahkemenin kararına itiraz eden koca kararı Yargıtay'a taşıdı. Ancak Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.