Yellen temerrüt tarihini 5 Haziran'a uzattı

TAKİP ET

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç tavanı konusunda harekete geçilmemesinin "ciddi sıkıntılara neden olacağı" uyarısında bulundu. Olası bir borç temerrüdü için bir önceki tahmin 1 Haziran'dı.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen Cuma günü yaptığı açıklamada ülkenin borçlarını ödeyememe tarihini daha önce tahmin edilenden daha geç bir tarih olan 5 Haziran olarak güncelledi.

Yellen daha önce temerrüdün 1 Haziran gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini söylemişti.

Uzatma, Demokrat Başkan Joe Biden ve Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'ye federal hükümetin kendi kendine dayattığı 31,4 trilyon dolarlık (29,3 trilyon Euro) borç tavanını yükseltmek ve potansiyel olarak felaket bir temerrüdü önlemek için müzakere etmeleri için daha fazla zaman kazandırıyor.

Borç tavanının yükseleceğine kesin gözü ile bakılsa da 'Son dakikaya kadar beklemenin' ciddi sonuçları olabileceği endişesi piyasalarda gittikçe hakim duruma geliyor.

McCarthy'ye gönderdiği mektupta "Borç limitini askıya almak ya da arttırmak için son dakikaya kadar beklemek iş dünyası ve tüketici güvenine ciddi zarar verebilir, vergi mükellefleri için kısa vadeli borçlanma maliyetlerini arttırabilir ve ABD'nin kredi notunu olumsuz etkileyebilir diyen Yellen, "Kongre borç limitini arttırmazsa, bu durum Amerikalı aileler için ciddi sıkıntılara yol açacak, küresel liderlik konumumuza zarar verecek ve ulusal güvenlik çıkarlarımızı savunma kabiliyetimiz hakkında soru işaretleri yaratacaktır." Uyarısını yaptı.

 

Biden Cuma günü geç saatlerde yaptığı açıklamada anlaşmanın "çok yakın" olduğunu söylemiş ve "Bu gece bir anlaşma yapıp yapamayacağımızı öğreneceğimizi umuyorum" demişti.

 

McCarthy Cuma günü "kritik zaman" olduğunu kabul etmiş ancak, McCarthy ve Biden borç tavanının yükseltilmesi için görüşmelerde bulunuyorlar ve Cumhuriyetçiler Başkan'ın başta Enflasyon Azaltma Yasası programı olmak üzere agresif harcama planlarında kesinti yapılması gibi şartların kabul edilmesi konusunda ısrarlı.

 

"Dün ilerleme kaydettiğimizi düşünüyordum," diyen McCarthy

"Bugün yine ilerleme kaydetmek istiyorum. Ve bu sorunu çözebilmek istiyorum." dedi.


Borç Tavanı Nedir ?
 

ABD borç tavanı (ya da diğer adıyla borç limiti), Amerika Birleşik Devletleri hükümetinin toplam borçlanma miktarını yasal olarak belirlenen bir sınırla sınırlayan bir kavramdır. Borç tavanı, federal hükümetin ne kadar borçlanabileceğini belirler ve bu sınırın aşılması durumunda hükümetin yeni borçlanmayı durdurmasına neden olabilir.

Borç tavanı, ABD Kongresi tarafından belirlenir ve yasal bir düzenleme olan Borç Tavanı Yasası ile kontrol altına alınır. Kongre, hükümetin borçlanma limitini yükseltmek, düşürmek veya sabit tutmak için oybirliği gerektiren bir karar almalıdır. Borç tavanı genellikle, hükümetin borçlanma yeteneği için bir üst sınır oluşturduğundan, Kongre tarafından periyodik olarak gözden geçirilir ve değiştirilebilir.

Borç tavanı, ABD hükümetinin borçlarını ödeyebilmesi ve fonlama sağlayabilmesi için kritik bir öneme sahiptir. Ancak, borç tavanı bazen siyasi anlaşmazlıklar ve müzakereler nedeniyle zaman zaman tartışmalı bir konu olmuştur. Borç tavanı belirlenmeden veya yükseltilmeden önce hükümetin borç ödemelerini gerçekleştirememe riski ortaya çıkabilir ve bu durum ekonomik belirsizliklere neden olabilir.