YÜKSEK TEKNOLOJİ YATIRIMLARI YENİ TEŞVİK

TAKİP ET

Türkiye'de yatırım yapmak isteyenler için önemli bir fırsat kapısı olan YTAK (Yatırım Teşvik ve Akreditasyon Koordinasyonu) Programı, 20 Aralık itibarıyla başvuruları almaya başlıyor. Bu program, Türkiye'nin ekonomik programı kapsamında yer alan yatırım, üretim, istihdam ve ihracat hedeflerini destekleyerek çeşitli sektörlerin gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.

YTAK Nedir ve Nasıl İşler?

YTAK, nitelikli yatırımları desteklemek amacıyla oluşturulan bir programdır. Program, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yeniden yapılandırılmıştır. YTAK, yatırımcılara uzun vadeli ve uygun koşullarda kredi erişimi sağlayarak, yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik etmeyi, cari denge ve fiyat istikrarına katkıda bulunmayı hedefler. Başvurular 20 Aralık'ta başlıyor ve program kapsamında 3 yıl boyunca toplam 300 milyar lira limit tahsis edilmesi planlanıyor.

Kimler Başvurabilir?

YTAK'a sadece Türkiye'de yerleşik şirketler başvurabilir. Stratejik yatırımlar, proje bazlı yatırımlar ve Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı kapsamında desteklenen yatırımlar, ürün veya teknoloji koşulu aranmaksızın başvuruda bulunabilir. Başvuracak şirketlerin belirlenen stratejik öncelikli ürün ve teknoloji alanında geliştirme faaliyetinde bulunma ve bu teknolojilere dayalı sistemlerin üretilmesine dönük yatırım yapılmasını hedefleyen projelere sahip olmaları beklenir. Yatırım projelerinin büyüklüğü en az 1 milyar lira olmalıdır.

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

YTAK için başvurular 20 Aralık'tan itibaren Bakanlıkça uygulamaya konulacak elektronik portal üzerinden çevrim içi alınacak. Başvurular iki aşamalı olarak ön başvuru ve kesin başvuru şeklinde gerçekleşecek. Başvurular, Türkiye'de yerleşik şirketler tarafından yetkilendirilmiş kişiler tarafından portal üzerinden gerçekleştirilecek.

YTAK'a İlişkin 10 Soru ve Cevap:

    YTAK Nedir? YTAK, nitelikli yatırımları desteklemek için oluşturulan bir programdır. TCMB tarafından yeniden yapılandırılmıştır. Program, teknoloji ve strateji puanına dayalı olarak en az 1 milyar lira yatırım tutarına sahip projelere kredi tahsis etmeyi amaçlar.

    Kimler Başvurabilir? YTAK'a sadece Türkiye'de yerleşik şirketler başvurabilir. Yatırım projelerinin büyüklüğü en az 1 milyar lira olmalıdır.

    Başvurular Nasıl Yapılacak? Başvurular 20 Aralık'tan itibaren elektronik portal üzerinden çevrim içi alınacak. Başvurular iki aşamalı olarak ön başvuru ve kesin başvuru şeklinde gerçekleşecek.

    Başvurularda Kısıtlar Neler? Bir yatırımcı YTAK'a en fazla 3 farklı başvuru yapabilir. Aynı içerikle yapılan mükerrer başvurular reddedilir.

    Ön Başvuru ve Değerlendirme Aşaması Nasıl Olacak? Ön başvurular, projenin teknik yeterliliği ve kapasitesi açısından değerlendirilecek. Onaylanan başvurular kesin başvuru yapmaya hak kazanacak.

    Kesin Başvuru Süreci Nasıl İşleyecek? Kesin başvuru aşamasında yatırımcı, "Yatırım Projesi Teknoloji/Strateji Değerlendirme Formu"nda belirtilen bilgi ve belgeleri sunarak başvurusunu tamamlayacak.

    Puanlama Sistemi Nasıl Olacak? Kesin başvurunun tamamlanmasının ardından Teknik Komite, belirli kriterlere göre puanlama yapacak. Puanların ortalaması, yatırımcıya bildirilecek.

    Talep Edilen Belgelere Nereden Ulaşılacak? Başvuru sürecinde değerlendirmeye esas alt kriterler ve talep edilecek bilgiler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan elektronik portaldan temin edilecek.

    YTAK Kapsamında Kaç Ürün Desteklenecek? YTAK çerçevesinde 1 milyar lira ve üzeri düzeyde yatırım projeleri için 284 stratejik öncelikli ürün belirlendi.

    Hangi Teknoloji Alanları Desteklenecek? Program kapsamında 261 farklı teknoloji alanındaki projeler desteklenecek. Bu alanlar arasında akıllı şebeke, lazer teknolojileri, dijital ikizler, dikey tarım uygulamaları, yapay zeka temelli otonom sürüş teknolojileri ve daha birçok teknoloji bulunmaktadır.