YUNAN MİLLET VEKİLİ TECAVÜZ DAVASI İLE KARŞI KARŞIYA

TAKİP ET

​​​​​​​Avrupa Parlamentosu, Sol gruptan Yunan milletvekili Alexis Georgoulis'in tecavüz suçlaması ve sahtekarlık suçlamasıyla suçlanan Maria Spyraki'nin dokunulmazlığını da kaldırdı. Oylama Perşembe günü (1Haziran) yapıldı.

AP milletvekillerinin, herhangi bir soruşturma, gözaltına alma veya yasal işlem karşısında parlamento dokunulmazlığı var. Ancak bu hak, yetkili bir makamın talebi üzerine ve parlamentoda basit bir çoğunluk oyu ile onaylanması durumunda kaldırılabiliyor.

Olayların Geçmişi:

Georgoulis, 2020 yılında Brüksel'de meydana gelen bir olayla ilgili olarak bir kadının şikayetiyle tecavüz ve saldırı suçlamalarıyla karşı karşıya.

Belçika yetkilileri, bu yılın 17 Nisan'ında soruşturmanın ilerleyebilmesi için dokunulmazlığının kaldırılmasını talep etmişti.

Georgoulis, tecavüz iddiasının "yalan" ve "iftira" olduğunu söyleyerek masum olduğunu söyleyerek,

Nisan ayında SYRIZA partisinden ayrılışını duyurdu.

Diğer yunan millet vekili, Spyraki, parlamento yardımının yönetimi ve akredite yardımcılarının ücretlendirmesi ile ilgili olarak sahtekarlık suçlamasıyla suçlanıyor.

Dokunulmazlığının kaldırılması, AB bütçesinin zarar görmesi ve kötüye kullanılması konusunda soruşturma yapmakla görevli Avrupa Kamu Savcılığı Ofisi (EPPO) tarafından Aralık ayının ortasında talep edilmişti.

Perşembe günü oylanacak rapora göre, Spyraki'nin iki yardımcısının hiç gerçekleşmeyen görevler için masraf talebi yapıldı. Başka bir vakada, Kasım 2016 ile Şubat 2020 arasında parlamento çalışmadığı halde ödeme yapıldı.

Spyraki suçlamaları reddediyor.

"Asistanlarımın maaşlarını almak veya AB bütçesinden yasa dışı şekilde fon kullanmak gibi hiçbir suçlamayla karşı karşıya kalmadım. Avrupa Parlamentosu ile hiçbir yolsuzluğum yok. Adalet sistemine tamamen güveniyorum" şeklinde kısa bir açıklama yapan , Spyraki "haksız yere ödenen tüm miktarları geri ödediği” açıklandı.

AP için ilk skandal değil

Geçtiğimiz yıl Dünya kupası tesislerinin inşası sırasında insan hakları ihlallerinin göz ardı edilmesi ve Katar lehine lobi yapılması için Yunanistan millet vekili Eva Kaili  ve eski AP üyesi Antonio Panzeri gibi isimler hakkında soruşturma açılmıştı

avrupa parlamentosunda skandal Eva Kaili Antonio Panzeri SYRIZA Tecavüz Alexis Georgoulis