Yunanistan ekonomisinin kağıt üzerindeki başarısı halka yansımıyor

TAKİP ET

Yunanistan geçtiğimiz yıllarda Avrupa ekonomilerinin çoğunu geride bıraktı, ancak vatandaşlar neden temel malları alamıyor ve işverenler neden personel sıkıntısı çekiyor?

Yunanistan geçtiğimiz yıllarda Avrupa ekonomilerinin çoğunu geride bıraktı, ancak vatandaşlar neden temel malları alamıyor ve işverenler neden personel sıkıntısı çekiyor?

Yüksek büyüme, borç azaltma ve artan yatırımlar: Yunanistan ekonomisi son iki yılda güçlü bir performans sergileyerek çoğu Avrupa ülkesini geride bıraktı. Yunanistan artık Avrupa ailesinin "kara koyunu" değil, reform ve toparlanmanın başarı öyküsüdür.

Hem ülke içindeki hem de ülke dışındaki uzmanlar daha da iyi günlerin kapıda olduğunu söylüyor.

Eurobank Baş Ekonomisti Tasos Anastasatos, "Yunan ekonomisinin önümüzdeki 3-5 yıl içinde Avro Bölgesi'nden daha iyi performans göstermesi için iyi nedenler var" dedi.

Yunanistan'ın GSYH'si 2021'de %8,4 ve 2022'nin 4. çeyreğinde %5,2 büyüdü. 

"Bunlar arasında AB Dayanıklılık ve Kurtarma Fonu'ndan sağlanan büyük hibe ve kredi paketi, ülkenin özellikle turizm alanındaki iyi itibarı ve bankacılık sisteminin bol likiditesi yer alıyor." 


Yunanistan'da rakamlar gelişiyor, ancak ekonomide sıklıkla olduğu gibi, sahadaki durum oldukça farklı.

Reel ücretler ya da enflasyon düşüldükten sonraki nominal ücretler benzer bir yol izlememiştir. Birçok durumda, sürekli fiyat artışları nedeniyle düşmüşlerdir. 

Yunanistan'da 2022 yılı enflasyonu %9,3 olarak gerçekleşmiştir.

Bu durum işgücü piyasasına da yansımıştır. Giderek daha fazla işveren, işçilerin ücretlerin yeterince yüksek olmadığını düşünmeleri nedeniyle personel bulmakta zorlandıklarını söylüyor. Gıda hizmetleri, turizm ve inşaat gibi Yunan ekonomisi için kritik sektörlerde binlerce iş boş kalmaktadır.

Yunanistan'da 2022 yılında işsizlik %11 seviyesindeydi.

Aynı zamanda, Yunan tüketiciler sürekli fiyat artışları dalgasıyla başa çıkmak için temel mal alımlarını kısmak zorunda kalıyor.

"Dürüst olalım, bazı alışverişlerimizi kestik. Daha az şey satın alıyoruz. Eskiden dört kilo meyve alırdım, şimdi iki ya da bir kilo alıyorum. Ve alışverişimiz sadece gıda ile sınırlı, başka bir şey almıyoruz," diyor emekli maaşıyla geçinen Evangelia.

Çiftçi pazarında satıcı olan Giorgos, "Satışlarımız önemli ölçüde azaldı, nedenini bilmiyorum ama insanların temel ürünleri bile almaya gücü yetmiyor" dedi.

Ufukta seçimler görünürken, Yunan vatandaşları enflasyonun en büyük endişeleri olduğunu ve hangi partiye oy verecekleri konusunda kararlarını etkileyeceğini söylüyor.
 

yunanistan ekonomisi yunanistan ekonomik krizi yunanistan ekonomi yunanistan ekonomisi 2023 yunanistan ekonomisi ve türkiye ekonomisi