Yunanistan Seçimleri : Mitsotakis Zafer kazandı

TAKİP ET

Kyriakos Mitsotakis, Yeni Demokrasi partisinin tarihi zaferinin ardından ikinci kez Yunanistan'ın başbakanı olacak. Mitsotakis ve Yeni Demokrasi partisinin zaferi, Yunanistan'ın güney açıklarında yüzlerce göçmenin ölümüne yol açan bir göçmen teknesinin batması sonucu duyulan öfkeye rağmen gerçekleşti. Bu öfke, Mitsotakis'in ve partisinin popülaritesini hafifçe etkilese de, 21 Mayıs'taki ilk turda %40,79 oy oranıyla (146 sandalye) rahatça kazanacağı tahmin edilen 55 yaşındaki liderin ve partisini

Pazar günkü seçim zaferi, yeni kurallarla birlikte bonus sandalye veren bir sistemden yararlanan Yeni Demokrasi partisine 158 sandalye (oyların %95'i sayıldı) kazandırdı.

Sonuçların açıklanmasının ardından Mitsotakis, destekçilerine hitaben, "Birkaç hafta içinde ikinci kez, vatandaşlarımız sadece dört yıl önce çıktığımız yolda devamlılık mesajı vermekle kalmadılar, aynı zamanda ülkemizin büyük ihtiyaçlarını karşılama yolunda daha hızlı ilerlememiz için bize güçlü bir yetki verdiler" dedi.

Mitsotakis'in başlıca rakibi, solcu Syriza partisi lideri Alexis Tsipras'tı, ancak eski başbakan için seçimler kötü geçti ve sonuç, Syriza için tarihi bir düşüşü temsil ediyor. Syriza, 47 sandalye ile ikinci sırada yer aldı ve 1974'ten bu yana hiçbir muhalefet partisi bu kadar büyük bir farkla kaybetmemişti.

Tsipras, bu sonucun hayal kırıklığı yarattığını kabul ederek, "Ciddi bir seçim yenilgisi yaşadık, ancak seçim sonucunun toplum ve demokrasi için olumsuz olduğuna inanıyorum" dedi. Ayrıca, "Parlamentoda, faşist uzantılara ve bağlantılara sahip üç aşırı sağcı partinin ortaya çıkması, Sayın Mitsotakis'in sağ kanadıyla birleştiğinde olumsuz bir gelişmedir" şeklinde konuştu.

Seçimler sonucunda, sekiz parti 300 sandalyeyi paylaşacak. Bunlar arasında aşırı sağcı Spartalılar partisi (Spartiates) liderliğindeki Vasilis Stigkas'ın partisi de bulunuyor. Spartalılar, %3'lük seçim barajını aşmak zorundaydı ve oyların %90'ı sayıldığında yaklaşık %5 oy oranına ulaşarak 13 sandalye kazandı.

Mecliste en büyük üçüncü payı alan sol kanat Pasok partisi (32 sandalye) yer alacak. Ardından, solcu Yunanistan Komünist Partisi (KKE) 20 sandalyeyle dördüncü sırada yer aldı.

Diğer partiler arasında, Tsipras'ın eski müttefiki olan Zoe Konstantpoulou'nun partisi Plefsi Eleftherias (Özgürlüğe Yelken Açanlar) sekiz sandalye kazandı. Ayrıca, Ortodoks Kilisesi ile güçlü bağları olan muhafazakar Niki (Zafer) partisi 10 sandalye, popülist ve Rusya yanlısı Elliniki Lisi (Yunan Çözümü) partisi ise 12 sandalye kazandı.

Kyriakos Mitsotakis'in liderliğindeki Yeni Demokrasi partisi, tarihi zaferiyle birlikte ikinci kez Yunanistan'ın başbakanı olacak. Ancak aşırı sağcı Spartalılar partisinin parlamentoya girmesi gibi gelişmeler, bazı kesimlerde endişe yaratmıştır. Mitsotakis'in hükümeti, ülkenin büyük ihtiyaçlarını karşılamak ve seçimden önce duyulan öfkeyi dikkate alarak hızla ilerlemek için güçlü bir yetki elde etti.

yunanistan seçimleri 2023 yunanistan seçimleri yunanistan seçimleri ne zaman yunanistan seçim sonuçları yunanistan seçimleri ne zaman 2023